miercuri, 14 august 2013

Cum îi ajutăm pe copiii cu nevoi speciale să socializeze

"Sfaturi pentru părinţii copiilor din parc:

Încercaţi să vă uitaţi cât mai puţin insistent către copilul cu nevoi speciale sau către familia acestuia, oricât de greu ar fi.
Copiii cu nevoi speciale nu fac “crize” mai des sau mai furtunoase decât orice alt copil (să spunem, decât unul pe care îl catalogaţi în mod superficial drept “răzgâiat”). Iar dacă fac, acestea vin din frustrarea micuţilor de a nu putea face lucrurile pe care ceilalţi copii sănătoşi le fac. Fiţi înţelegători!

Evitaţi să folosiţi expresii de genul “retardatul”, “handicapatul”, “amărâtul ăsta”, “săracul copil”, “vai de el”, “biata maică-sa” în preajma copilului cu nevoi speciale. Chiar dacă sunt foarte mici, aceşti copii îşi cunosc foarte bine dizabilităţile, de multe ori mai bine decât vrem noi, adultii, să acceptăm. Astfel de cuvinte îi pot răni şi chiar îndepărta pe mult timp de locul de joacă.

Ajutaţi-vă propriul copil să se joace cu un copil cu dizabilităţi. Explicaţi-i firesc şi în cuvinte simple că el face lucrurile într-un mod diferit, pentru că aşa cum el este blond iar celălalt brunet, toți oamenii sunt diferiţi.

Nu puneţi întrebări de genul “dar ce a păţit?”, “aşa s-a născut?”, “mergeţi la vreun medic cu el?” părinţilor! Cel puţin nu înainte de a deveni prieteni.
Cel mai bine este să lăsaţi mama copilului cu nevoi speciale să iniţieze confesiunile legate de povestea ei. Nu o iscodiţi. Vă asigur că multe dintre noi abia aşteaptă să îşi descarce puţin sufletul."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu